Gydning2011 1

Hjælp til Ryås ørreder

Ørredbestanden i Ryå her brug for din hjælp.

Da dambruger, der laver vores opdrætsfisk, ikke ønsker at få vores fisk ind i sit dambrug, på grund af frygt for fiskesygdommen IHN, bliver det desværre nødvendigt at aflyse årets el- fiskeri efter moderfisk. Vi kan således ikke i 2023 sætte yngel ud, men vi har 1- års og smolt. I 2024 har vi ikke nogle 1- års fisk til at befolke åen og heller ingen smolt til at give en god havørredopgang. Derfor er der stor bekymring for, hvordan ørredbestanden i Ryå vil udvikle sig de næste år.

Det har derfor endnu større betydning, at vi holder øje med gydeintensiteten her i december og januar, således at vi kan se, hvordan udviklingen bliver. Det kan også have betydning for, om vi skal intensivere arbejdet med at lægge mere gydegrus de næste par år, hvor vi ikke kan bruge alle udsætningspengene til fisk.

Gydeoptællingen er gennem årene, for det meste, blevet foretaget af et par ældre medlemmer. For dem begynder det efterhånden at knibe med bentøjet til at nå ud til alle småbækkene i den periode, hvor det kan lade sig gøre at tælle gydebankerne. Derfor skal der mere mandskab til denne opgave, hvis foreningen skal vedblive at foretage dette opsyn med vores ørredbestand, som nu er blevet endnu vigtigere, efter at vi i en periode eller helt blive nødt til at klare os uden udsætninger og kun med det naturlige tillæg af fisk i åen. 

Lørdag d. 3. december bliver der derfor afholdt ”gydevandring”, hvor man får lejlighed til at se ørredernes gydning og selv prøve at tælle gydebanker op. Vi mødes ved klublokalet på Spejlborgvej kl. 9.00, hvorefter vi kører ud til nogle gydebække.

Vi håber, at mange vil deltage og derefter melde sig til at tage ansvaret for at tælle gydebanker op i udvalgte bække i løbet af december og januar.

 

Vandplejeudvalget.